Lom nélküli élet - tippek, hogy ne halmozz fel túl sok kacatot

Az életünk egy bizonyos pontján a legtöbbünket utolérnek a lom-gondok. Elfoglalt vagy, nincs időd elrakni a dolgokat, veszel egy pár új dolgot magadnak, és mielőtt észre veszed, a rendetlenség átvette az uralmat feletted.

Lom nélküli élet - tippek, hogy ne halmozz fel túl sok kacatot

Eltekintve attól, hogy kínos és a napi rutinod útjába áll, a rendetlenség komoly hatással lehet a hangulatodra is. Ha az otthonod tele van kacatokkal, gyakran érezhetsz stresszt és túlterheltséget. De a jó hír, hogy vannak módok arra is, hogy rendet tarts magad körül, máris van 8 tippünk, amiket már holnaptól kipróbálhatsz:

1. ROSSZ SZOKÁSOK KIIRTÁSA.

Lehet egyszerűbb és csábítóbb, hogy szanaszét dobálod a pénztárcád, kabátod vagy a kulcsaid mikor hazaérsz, de ugyanennyire egyszerű változtatnod is ezen a rossz szokásodon. Tégy tudatos erőfeszítéseket arra, hogy felakaszd a kabátod, amikor hazaérsz, nem pedig egy közeli székre lökd, és tedd a kulcsokat egy kisebb kosárba vagy akaszd a fali kulcstartóra. Minél többet gyakorolod ezeket, annál gyorsabb lesz megszokni őket.

2. HOZZ LÉTRE HELYET MINDENNEK.

A rendetlenség egyik fő okozója az olyan dolog, amelynek nincs meghatározott helye, például a postai küldemények és újságok, amiket beviszünk a házba és a legközelebbi helyre teszünk. Máskor ez egy új apróság vagy egy szanaszét hagyott pénztárca esetleg hátizsák. Mérd fel az otthonodban lévő olyan tárgyakat, amelyek a rendetlenséget növelik, és találd meg a helyüket, ahol állandó helyre találnak majd. Ha nincs könnyen elérhető hely, készíts egyet!

3. IRÁNYÍTSD A RENDETLENSÉGET.

Nem reális azt gondolni, hogy teljesen megszüntetheted az otthoni rendetlenséget, de olyan területek kijelölésével, ahova gyűjtöd a kacatokat, segíthet kontroll alatt tartani a rendetlenséget. A lomokat a hálószobában minimálisra csökkentheted, ha egy szék vagy egy tárolódoboz az egyetlen hely, ahova ruhákat dobsz. Tarts egy nagy, dekoratív edényt a konyhaasztalon a postai küldeményeknek, számláknak és más tárgyaknak. Ezután időnként szánj rá egy-két percet, hogy ezeket a kijelölt helyeket is lomtalanítsd.

4. DOBJ KI VALAMIT MINDEN ALKALOMMAL, AMIKOR VALAMI MÁST VESZEL.

Ha a kacat-problémád a már megvásárolt tárgyakhoz kapcsolódik, akkor dobj ki valamit, amikor valami újat vásárolsz. Ha új cipőt veszel, dobj el vagy adományozz el egy öreg párt, amit már nem viselsz.

5. LEGYEN (CSAK) EGY MINDENBŐL.

Nézd át a fiókokat az egész házban, és nézd meg, találsz-e olyan duplikátumokat, mint az olló vagy a mérőszalag. Ha ilyen tárgyak közül többet is találsz, akkor ez elég jó jel arra, hogy csak egy dobozra van szükséged, hogy tárold ezeket, így könnyen megtalálhatók, amikor szükséged van rájuk.

Tipp:
Tudjuk, hogy nagyon csábító, hogy számtalan hajformázó kütyüd legyen, de ha nincs kedved se helyed egyik helyről a másikra pakolgatni ezeket, gondolkozz el azon, hogy vannak több fejes készülékek, melyeket egyenesítésre, göndörítésre, de még kreppelésre is használhatsz.

6. MONDJ NEMET A CSALÁDODNAK ÉS A BARÁTAIDNAK.

Ne hagyd, hogy a családod és a barátaid rábeszéljenek, hogy átvedd az ő nem használt dolgaikat. Ne félj nemet mondani, ha valami olyat ajánlanak neked, amire semmi szükséged; könnyű egyszerre udvariasnak, de visszautasítónak is lenni.

7. AZONOSÍTSD A TÁROLÁSI IGÉNYEKET.

Ha a könyvek a zűrzavar okozói, szerezz be több könyvespolcot. Ha a ruhák, győződj meg róla, hogy bőséges tárhelyed van és hatékonyan használod is őket. Megfelelő tárhelyet kell biztosítani az igényeidnek és életednek, ezért gondolkozz reálisan, hogy mire is van szükséged. Ha minden dolgod megfelelően van elpakolva a neki megfelelő tárolóban, akkor az rendezettebbnek és kevésbé rendetlennek hat.

8. HASZNÁLD KI A FÜGGŐLEGES HELYEKET.

Falainkat sokszor figyelmen kívül hagyjuk, mint tárhely, de felszabadíthatnak annyi más értékes helyet! A konyhában például felszerelhetsz egy mágnescsíkot a késeknek, hogy megszabadulj az asztali késtartótól, vagy egy falra szerelt edényszárítót, hogy felszabadítsd a konyhai munkafelületet.

forrás: https://www.popsugar.co.uk/home/Advice-Clutter-Free-Home-41892360