Így ismerd fel és fordítsd vissza a napkárosodás jeleit az arcodon!

Gondoltad volna, hogy a bőröregedés csaknem 90%-áért a napsugárzás tehető felelőssé? Ezen adat fényében nem is meglepő, hogy a bőrápolás és az anti-aging egyik kulcskérdése a fényvédelem. Na de mit tehetsz akkor, ha már megtörtént a „baj” és a napkárosodás jelei megjelentek az arcodon? Visszafordíthatod-e még és egyáltalán: hogyan ismerheted fel? A Beauty.hu csapata most elárulja (és szerencsére jó híreink vannak)!

Így ismerd fel és fordítsd vissza a napkárosodás jeleit az arcodon!

Erről ismerheted fel

A napkárosodás számos formában jelenhet meg a bőrünkön: ilyenek például az öregségi foltok, az egyenetlen pigmentáció, az újonnan megjelenő anyajegyek, szeplők, ráncok, finom vonalak, seprűvénák, valamint a bőr lazulása is. Fontos, hogy napkárosodást nem csak akkor szenvedhetünk el, ha leégünk – meglepő, de a barnulás is azt jelzi, hogy túl sok UV-sugárzásnak lettünk kitéve, ugyanis ez stimulálja a melanin, vagyis a sötét pigmentek szaporodását, melynek funkciója az, hogy megvédjen minket a további károktól.

Visszafordítható-e a napkárosodás?

A jó hír az, hogy a bőrgyógyászok szerint nincs minden veszve akkor sem, ha idáig imádtál minden lehetőséget megragadni a napfürdőzésre, ráadásul fényvédő nélkül, most pedig meglátszanak a nyomai.

A napkárosodás visszafordításának egyik leghatékonyabb fegyverei a retinoidok. Ezek az összetevők ugyanis sejtszinten képesek visszafordítani a problémákat – világosítják, erősítik és feszesebbé teszik a bőrt. Érdemes óvatosan bevezetni őket a bőrápolási rutinodba, de ha helyesen használod, valóságos átváltoztató csodaszerre találsz majd bennük!

Íme a mi kedvenceink:

A felszíni pigmentáció javítására az AHA és a BHA savak a legalkalmasabbak. Ilyen kezelést igénybe vehetsz a kozmetikusodnál/bőrgyógyászodnál, de ma már minden adott a szuper hatékony otthoni hámlasztáshoz is – azonban fontos, hogy bármelyiket is választod, csak ősszel, az erős napsütés elmúlta után kezdj bele!

Ha mindez még mindig nem bizonyulna elég hatásosnak, akkor pedig megpróbálkozhatsz a lézeres kezelésekkel is, melyekkel szintén hihetetlenül látványos eredmény érhető el.

Hogyan előzd meg a további napkárosodást?

Talán mondanunk sem kell, hogy megelőzés nélkül a fentebbi törekvések mit sem érnek, a válasz pedig egyértelmű: SPF. Ez pontosan olyan, mintha a dohányzásról szoknál le: a baj már megtörtént, de a testünk csodálatos módon képes az öngyógyításra.

Szerencsére nem kell magad örökké egy sötét szobába zárnod vagy az árnyékban bujkálnod a nyaralás alatt, de nagyon fontos, hogy használj minél magasabb faktorszámú (a legjobb, ha ez SPF 50) és minél szélesebb spektrumú (UVA-UVB ellen is védő) fényvédőt. Az sem mindegy, hogy hogyan: ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiséget használj (egy ujjnyi nem elég), ne hagyd ki a mellőzöttebb területeket (pl. fül) sem és applikáld újra nagyjából két óránként! A felelős napozás pedig fényvédő mellett is nagyon fontos: ne menj közvetlenül a napra 11 és 15 óra között, valamint védd magad fizikailag is például egy kalappal.

A mi kedvenc fényvédőink:

Ha Te mégis szeretnél barna színt

Jó, jó, de tudjuk, barnának lenni szuper: optikailag vékonyít, jobban állnak a ruhák és még a közérzetet is javítja. A jó hír az, hogy nem kell káros UV-sugaraknak kitenned magad ahhoz, hogy mindezt elérd, az önbarnítók ugyanis teljesen biztonságos módot nyújtanak a barnulásra, ráadásul számos formában elérhetők.

Köszönjük a figyelmed! ITT korülnézhetsz a Beauty.hu webshop további széles választékában is!