Gyilkos stressz – ne vedd félvállról a stresszkezelést

Sokan egyszerűen megtanultuk elfogadni a stresszt, mint a napi mókuskerék normális részét. Már majdnem olyan alapvető mércévé nőtte ki magát, ami alapján a munkaképtelenséget mérjük; ha nem vagy stresszes, valószínűleg nem is dolgozol komolyan. De túlságosan is beépült a mai kultúrába, mégpedig úgy, hogy a stressz egyenes út a sikerhez, ám a következmények valójában életveszélyesek is lehetnek, ha hosszabb ideig nem veszünk róla tudomást.

Gyilkos stressz – ne vedd félvállról a stresszkezelést

Annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan is betegedhetünk bele a stresszbe, beszéltünk Athena Robinson PhD klinikai pszichológussal, a terápiás chatbot és Woebot applikáció klinikai vezetőjével.

MI IS AZ A STRESSZ?

Először határozzuk meg a kifejezést. “A stresszt lazán definiálhatjuk olyan nyomásnak vagy feszültségnek, amelyet érzelmileg és fizikailag érzünk egy helyzet értelmezésében” – mondta Robinson. A stressz persze motiváló is tud lenni, hogy ne késsünk egy határidővel vagy időben érkezzünk egy megbeszélésre. Ezekben az esetekben a stressz valóban hasznos lehet, mivel adrenalin termelést eredményez, és motivál minket, hogy befejezzünk dolgokat. De van, amikor valódi problémává válik.

“A baj akkor jelentkezik, ha valaki krónikusan érzi a stressz magas szintjét, különösen azokban az esetekben, amikor kevés vagy semmilyen befolyásuk nincs a helyzeten” – mondta Dr. Robinson. Pszichológiai szinten, a túlzott stressz olyan állapotokat okozhat, mint a depresszió, a szorongás és az alvászavarok. Azonban befolyásolhat fizikai szempontból is, mivel krónikus fájdalmat, migréneket is okozhat, mondja. Ha fokozatosan magas a kortizolszint, a stresszhormon, Dr. Robinson szerint súlyos következményekkel járhat: csökkenti az immunrendszer működését és a csontsűrűséget, csökkenti a tanulást és a memóriát, valamint a megnöveli a vérnyomást. “A pletykák igazak … a krónikus stressz valóban olyan orvosi szövődményekhez vezethet, mint a szívkoszorúér-betegségek fokozott veszélye és a kapcsolódó szövődményei.”

A jó hír az, hogy a krónikus stressz következményei visszafordíthatók, ha időben elkapjuk. A depresszió, a szorongás és az alvászavarok javíthatók stresszcsökkentő technikákkal, például kognitív viselkedési terápiával (CBT), a figyelem javítási programokkal és a testmozgással. Azonban egy olyan fizikai mellékhatás, ami olyan súlyos, mint az agyvérzés, például nem visszafordítható.

“Mindazonáltal a MOST mindig jó alkalom arra, hogy megtanuljuk kezelni a stresszt, ha szükség van rá” – mondta. “Hasznos gyógymódok bevezetése még a tünetek jelentkezése elején segíthet enyhíteni az életben később tapasztalható következmények számát és súlyosságát.”

HA A KÖVETKEZŐ STRESSZJELEKET TAPASZTALOD, KÉRJ SEGÍTSÉGET A STRESSZ HATÉKONY KEZELÉSÉRE:

 • Fokozott szívritmus
 • Izzadás
 • Nyomás a mellkasban
 • Gyorsult lélegzés
 • Fokozott testhőmérséklet
 • Alacsony energia
 • Nyugtalan kezek
 • Letörtség vagy depresszió
 • Ismétlődő gondolatok egy témáról
 • Reménytelennek érezed magad
 • Fokozott ingerlékenység vagy rossz kedélyállapot

Apró dolgokkal is oldhatod a napi stresszt. Esténként végy egy kényeztető, lazító fürdőt és használd a következő termékeket hozzá:

{product_BNG2202872,product_BCGWATERC04,product_BCPBMINE12}