Amikor túlnő rajtad a fáradtság - 24 órás munkanapok csapdájában

  • 2020. november 14.

Napjainkban a reggel 9-től délután 5-ig tartó munka már elavult – és mégsem. Senkinek sem kell bemutatnunk a technika által kínált könnyű hozzáférést a munkahelyi dolgainkhoz, ami megkönnyíti, hogy akár otthonról is dolgozhassunk. De, ami könnyebbség, az valahol meg is nehezíti az életünket. Bárhol és bármikor dolgozhatunk, annyira hogy a közelmúltban egy tanulmány szerint bebizonyosodott, hogy a több mint 39 munkaórából álló munkahét rossz hatással van egészségi állapotunkra és ez hosszútávon nem is fenntartható állapot.

Amikor túlnő rajtad a fáradtság - 24 órás munkanapok csapdájában

Nyilván néhányszor belecsúszik az ember egy kis túlórába, de nem vagyunk robotok, hogy a nap végén is ugyanazt csináljuk, mint a munkahelyünkön, ráadásul az (ön)gondoskodás is nagyon fontos. Lyndall Mitchell A káosztól a nyugalomig szerzője elárulja, hogyan kell átgondolnod a munkanapodat, hogy ne legyen az az érzésed, 7 napból 24 órát dolgozol.

1. ÁLLÍTS FEL HATÁROKAT.

Bár a folyton fejlődő technológia könnyebbé tette az életed, az emberek úgy érzik, hogy szükséges 24 órán át rendelkezésre álljanak. Lyndall tippje, hogy úgy könyveld el a napod, hogy határokat szabsz magadnak – határokat, amikor ki- és bekapcsolsz. „Az a helyzet, hogy a technológiát nem életünk megkönnyítésére használjuk, hanem kiszolgáljuk azt azzal, hogy mindig minden körülmény között elérhetővé tesszük magunkat neki és általa” – mondja. „Például köztudott, hogy a testünk legjobban este 10 és éjjel 2 között pihen, ekkor van a legpihentetőbb alvásunk. Ha sikerül már este 9-kor vagy még korábban leállnunk az e-mail olvasgatással, a facebookozással, a hírekkel, akkor rákészülhetünk a pihenésre”. Ugyanez vonatkozik a reggeli ébredésre is: ne az legyen az első, hogy végiggörgeted az e-maileidet még az ágyban, add meg a módját, és még mielőtt eszközeid után nyúlnál, foglalj helyet az asztalnál vagy bárhol, ahol már produktívabbnak is érezheted magad.

2. TELJESÍTSD A HETED STRUKTÚRÁJÁT.

Igen, igenis lehet küzdeni a vasárnapi „blues” (depresszió) ellen a munkanapokon is. Hogy hogyan? A gondolkodásod megváltoztatásával. Lyndall szerint a munkahét végére a kiégés egyik oka, hogy úgy érezzük, mintha nem tudnánk lépést tartani az időnkkel és a feladatainkkal.
„Szánj időt a tervezgetésre, hogy hogyan könnyítheted meg a munkád és ne azon gondolkozz, hogy hogyan nehezíted. Én például minden vasárnap leellenőrzöm a következő hetemet, tervezgetek, átgondolom a feladataimat, hiszen a dolgaim nagy része, már ott van a határidőnaplómban, úgyhogy utánanézhetek, hogy mi vár rám. Mivel anyaként, feleségként, üzletasszonyként egyaránt helyt kell állnod neked is egy héten, ezért jó, ha előre látod a feladataidat. Ha már vasárnap úgy érzed, sikerülhet a következő héten mindent teljesítened az szuper, ha nem tudsz mindent kipipálni, rendezd át a feladataidat egy csöppet.”

3. TÉRJ VISSZA AZ ALAPOKHOZ.

A sok csináld-csináld közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mi a jó a testünknek. „Mindig szemügyre veszem azt a négy különböző szempontot, ami a wellness alapját képezi” – mondja Lyndall. „A kikapcsolódás azt jelenti, hogy jó étvágyad van (jól eszel), jól mozogsz (eleget sportolsz), feltöltődsz (van időd a kikapcsolódásra) és jól alszol (mélyen és nyugodtan, pihentetően). És te, helyesen „tankolod” a tested? Aktív vagy és jól alszol?” A legfontosabb Lydall szerint, hogy ne bánd, ha értéket adsz a leálláshoz, vagyis a feltöltődéshez. „A feltöltődés azokról a tevékenységekről szól, amelyek segítenek lazítani” – mondja. Az olyan priorizált dolgok, mint a barátokkal való időtöltés, a hobbik nem az idődet rabolják, sokkal inkább segítenek a kikapcsolódásban, energiatartalékaid feltöltésében.

4. LEGYEN ELKÉPZELÉSED.

Akár a szakmai- vagy a magánéletedről legyen szó, fontos, hogy legyenek céljaid, amelyek kulcsfontosságúak azért, hogy ne vessz el az apróbb dolgok között. Lyndall szerint: „Arról van szó, hogy az átlátható napi terveid is hosszútávú céljaidat szolgálják valamilyen formában, így láthatod, hogy nap mint nap, hogyan járulsz ennek megvalósításához. Felejts el mindent, ami igazán nem is lényeges”. Ez azt jelenti, hogy fegyelmezett időbeosztással sokkal többet tudsz majd elérni és nem fogsz azon izgulni, hogy mire nem jut időd.

Ha fáradt reggeleken szükséged lenne egy kis plusz segítségre: